Vinnande strategier

Man brukar säga att det finns tre sätt att vinna på sport och spel. Först och främst kan man hoppas på slumpen, det vill säga att man har tur. Att förlita sig på turen i det långa loppet är dock ingen särskilt bra idé. Anledningen är att spelbolagens odds alltid är något lägre än den faktiska sannolikheten för att ett lag ska vinna en match, att det ska bli fler än 2.5 mål eller vad det nu är för spel man tror på. Spelbolagen är ju som vilka företag som helst, målet är ju att göra vinst.

De andra två sätten att vinna på betting är att spela på så kallade överodds respektive att spela på vad som brukar kallas ”säkra spel”. Med att spela på överodds menas att man letar reda på odds som är för högt satta vid en jämförelse med faktiska sannolikheter. Det kanske låter invecklat, så ett exempel kan illustrera vad som menas. Barcelona ska möta IFK Göteborg. Barcelonas odds på flera spelbolag är 1.33 gånger pengarna, vilket motsvarar 75 procents sannolikhet. Enligt oddsen ska Barcelona alltså vinna tre av fyra matcher. Du håller med om att det nog stämmer, vilket innebär att du över ett antal matcher skulle gå jämnt ut i dina spel. Men sedan hittar du ett spelbolag som erbjuder 1.50 för Barcelonaseger och vips har du hittat ett riktigt överodds!

Att spela på säkra spel innebär att man spelar på alla möjliga resultat i en match, samtidigt som man lägger spelen på olika spelbolag. Idén bakom säkra spel är att det för varje match och spelobjekt finns ett eller flera spelbolag som har lite för höga odds. Ett exempel: I en tennismatch möts Detroit och Vancouver. Ett spelbolag erbjuder 2.10 på Detroit att vinna på Moneyline, det vill säga oavsett förlängning. Ett annat spelbolag erbjuder 2.10 på Vancouver på Moneyline. Skulle man lägga 100 kronor på båda resultaten så gör man alltså en vinst oavsett hur det går i matchen.