Vinnande strategier

Tur eller skicklighet? Det brukar sägas att det finns tre sätt att vinna när du bettar på en match. Först och främst kan du hoppas på slumpen, det vill säga att du har tur. Att förlita dig på turen i det långa loppet är dock ingen särskilt bra idé. Att sitta och chansa på höga odds för att vinna stora pengar brukar inte löna sig. Däremot så ska det sägas att ett uns av tur är viktigt inom sportbetting.

Lägre odds än sannolikt

Anledningen är att spelbolagens odds alltid är något lägre än den faktiska sannolikheten för att ett lag ska vinna en match, är ju att spelbolaget vill tjäna pengar. Spelbolagen är ju som vilka företag som helst, målet för dem är ju att göra vinst.

Sätt att vinna

Det första sättet är att vinna på ren tur. De andra två sätten att vinna på betting är att spela på så kallade överodds respektive att spela på vad som brukar kallas ”säkra spel”. Med att spela på överodds menas att du letar reda på odds som är för högt satta vid en jämförelse med faktiska sannolikheter. Det kanske låter invecklat, så ett exempel kan illustrera vad som menas.

Överodds

Ett överodds innebär att flera bolag har samma eller liknande odds för en match, men plötsligt hittar du ett spelbolag med lite högre odds än de andra. Ett exempel:

  • Barcelona ska möta IFK Göteborg. Barcelonas odds på flera spelbolag är 1.33 gånger pengarna, vilket motsvarar 75 procents sannolikhet. Enligt oddsen ska Barcelona alltså vinna tre av fyra matcher. Du håller med om att det nog stämmer, vilket innebär att du över ett antal matcher skulle gå jämnt ut i dina spel. Men sedan hittar du ett spelbolag som erbjuder 1.50 för Barcelonaseger och vips har du hittat ett riktigt överodds!

Säkra spel

Att spela på säkra spel innebär att du spelar på alla möjliga resultat i en match, samtidigt som du lägger spelen på olika spelbolag. Idén bakom säkra spel är att det för varje match och spelobjekt finns ett eller flera spelbolag som har lite för höga odds. Ett exempel:

  • I en tennismatch möts Roger Federer och Rafael Nadal. Ett spelbolag erbjuder 2.10 på Federer ska vinna. Ett annat spelbolag erbjuder 2.10 på Nadal ska vinna. Skulle du lägga 100 kronor på båda resultaten så gör du alltså en vinst oavsett hur det går i matchen. I detta fall så får du alltså tillbaka 10% av dina pengar garanterat. Dessa spel är dock svåra att hitta, men det har gjorts förr och kommer sannolikt att göras i framtiden.

Kombinera tur med skicklighet

Den bästa strategin är självklart att kombinera tur och skicklighet, det värsta är bara att du inte kan påverka turen. Skickligheten däremot kan du alltid förbättra. Ju mer erfarenhet du skaffar dig inom sportbetting, desto mer kommer du att förstå vad du ska ta hänsyn till när du bettar.

Favoriter lägre odds

Utan att vara en expert på sportbetting så kan du förstå att favoriter har lägre odds än de som inte är favoriter, därav benämningen favorit. Ser du på lång sikt så är det smart att hitta spel på favoriter. Om oddset är 1.20 eller 1.30 innebär ju i praktiken 20 eller 30% återbäring. Det är i väldigt många fall en god återbäring.

Hitta skrällarna

Det som dock många är ute efter är ju att hitta skrällarna, högoddsare som gör att du vinner stort. Att få in en trippel eller fyrling med 30 gånger insatsen är en obeskrivlig känsla. Det kan vara smart att spela på favoriter till en viss del, men även lägga in några skrällspel. Sprida sina risker och chanser är alltid smart.

Betting på sport

Det vanligaste inom betting på sport i Sverige är att spela på fotboll. Du kan både spela innan matchen, men även under matchen via live odds. Vill du inte spela på fotboll så kan du välja betting på ishockey eller tennis, vilka också är populära att spela på. Oavsett vad du väljer, så bör det vara en sport som du gillar och som du har lite koll på rent erfarenhetsmässigt. Ju mer du kan, desto större chanser till vinst.