Betting på fotboll

Fotboll är världens största sport, och det märks också i spelbolagens utbud av odds. För varje fotbollsmatch i de mest populära serierna (Premier League, Serie A, La liga, med flera) finns alltid mer än 50 spelbara objekt. Du kan dela in spelobjekten i olika speltyper. Här listar vi de vanligaste speltyperna med lite information om var och en.

Hur använder jag speltips?

Snart är speltips i fotboll lika stort som själva sporten i fråga, det är ett sätt att involvera alla människor som har en anknytning till världens mest populära idrott och det kanske är ett sätt för dig att bli mer engagerad. Vissa spelar fotboll, andra köper biljetter till matcher och andra tjänar pengar på sporten genom en rad olika sätt. Att betta kan du göra på olika sätt, men hur vet en vilket speltips fotboll som är bra?

Läs flera tips

Idag finns det mängder med tips för spel på fotboll och för dig som är en nybörjare kan det vara svårt att veta exakt hur du ska göra.  Det är idag många spelare som söker efter andra sportsbetting fantasters analyser och speltips för att hitta bra och oddsvänliga spel. En del som vill vinna på fotboll speltips följer professionella bookies och bookmakers. Detta för att de jobbar med att hålla koll på marknaden, hur den ser ut, vilka spelare som är bäst och vilka lag som har störst chans att vinna. Vi rekommenderar att du kollar igenom flera typer av speltips innan du väljer att lägga ett spel inom fotboll och läser på vad odds och betting handlar om. Vi ger dig en utförlig lista vad du kan lägga spel på i fotboll.

1X2-Spel

1X2-spelet är det vanligaste spelet. Ett spel på 1X2 innebär att du satsar pengar på slutresultatet i en match. Du kan spela på hemmaseger (1), oavgjort (X) och bortaseger (2). Det går dock inte att kombinera två olika spel på samma spelbolag. Värt att komma ihåg är att det är resultatet efter 90 minuter som gäller. I vissa fall så kan du spela med gardering, dvs 1X eller X2. 1X betyder att du tror att hemmalaget vinner eller att det blir oavgjort. X2 betyder motsatsen, oavgjort eller bortaseger.

Handikappspel

Det finns två former av handikappspel, ”vanligt handikapp” och ”asiatiskt handikapp”. Ett handikappspel innebär att det ena laget redan vid matchens start har antingen ett eller flera mål tillgodo. På motsvarande sätt ligger det andra laget under med ett eller fler mål. När matchen sedan är slut ser du hur slutresultatet blev med handikappet inräknat. Vi tar ett exempel för att illustrera:

  • Manchester United spelar mot Everton och har -1 mål i handikapp. Matchen slutar 1-1, vilket innebär att Everton står som segrare när handikappet inkluderas. Hade du satsat pengar på Manchester United -1 hade du förlorat spelet. Ett spel på Everton +1 hade inneburit vinst för spelaren. Ett spel på oavgjort hade inneburit förlust.

Asiatiskt handikapp fungerar som vanligt handikapp med skillnaden att det inte går att spela på oavgjort. Asiatiskt handikapp blir mer och mer populärt eftersom det är här du hittar de riktigt höga oddsen. Anledningen till de höga oddsen är att det bara finns två möjliga resultat, vilket gör att spelbolagens vinstmarginaler märks mindre på just asiatiskt handikapp.

Över/under

Över och under är spel på hur många mål du tror att det blir i en match. Det vanligaste spelet i fotboll är spel på under eller över 2.5 mål, detta eftersom målsnittet i fotboll i allmänhet ligger kring 2.50 eller strax däröver. Tror du på en målsnål match ska du spela på ”Under 2.5 mål”. Då vinner du om det blir maximalt två mål i matchen. Tror du på fler mål är det över 2.5 mål som gäller. Över- och underspel finns generellt mellan 0.5 och 6.5 mål.

Målskyttespel

Spelbolagen på nätet erbjuder mängder av odds på olika målskyttespel. Det handlar till exempel om vem som gör första respektive sista målet, om en specifik spelare gör ett eller flera mål, hur målen görs (nick, skott, straff, med mera) samt om det blir hattrick i matchen. Ofta måste en spelare starta matchen för att ett spel ska gälla. Detta är även vanligt i hockeybetting.

Rätt resultat

Ett spel på rätt resultat innebär att du tippar slutresultatet i matchen. Tror du på mållöst ska du alltså tippa 0-0. Här kan du tippa flera resultat för att sprida dina risker och öka dina chanser. Om du tror att hemmalaget vinner så kan du tipp 1-0, 2-0 och 2-1, så har du fler chanser till vinst. I detta fall så får du betala 3 insatser, men om oddset är över 3 gånger pengarna så går du plus ändå.

Specialspel

Inte nog med alla spel som beskrivits ovan, spelbolagen erbjuder även en mängd specialspel på möjliga händelser i en fotbollsmatch. Några exempel är hur många gula respektive röda kort som delas ut, hur många hörnor det blir totalt samt vilket lag som vinner hörnstatistiken.